понеділок, 28 квітня 2014 р.

Модуль 11. Рефлексія

          Останній модуль було присвячено переглядові та демонстрації Портфоліо. Ми підготовлювали свої Портфоліо для їх усної презентації іншим учасникам. Демонстрація може бути першою можливістю отримати та надати коментарі на всі складові Портфоліо. Вона більшою мірою покаже , як це може відбуватися у класі. Вивчення Модуля допомогло мені попрактикувати надання конструктивних пропозицій та відгуків на демонстрацію робіт інших учасників. Події, такі як демонстрації, дозволяють ширшій аудиторії зробити свій внесок до робіт учнів та відзначити їхні досягнення , що сприятиме їх подальшому навчанню.
   З усього того, чому я навчилася на цьому тренінгу, на мою думку, найефективнішим для навчання моїх учнів буде  використання ІКТ (інформаційно-комунікаційні технології) для того, щоб розвивати їх уяву та зацікавленість у навчанні:
• Інтернет-ресурси для спільного редагування документів при роботі в парах та малих групах
• Блоги - для проведення рефлексії (написання особистих думок та вражень від процесу навчання на тренінгу) – іноді одноосібно, іноді для групової рефлексії
• Мережеві ресурси закладок на гіперпосилання потрібних вам веб-сайтів
• Спільний Інтернет-ресурс - для обміну  ідеями
• Інші соціальні сервіси Веб 2.0 (за вибором).

Модуль 10. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені з'ясувати мою роль фасилітатора в навчанні учнів за методом проектів, а саме ненав'язливо допомагати групі чи окремій людині в пошуку способів виявлення і розв'язування проблем, налагодженні комунікативної взаємодії між суб'єктами діяльності.
Я зрозуміла, як керувати навчальним процесом у класі, де навчання здійснюється за методом проектів, як використовувати комп’ютерні технології задля підвищення вашої власної ефективності та для підтримки навчання учнів. Оскільки при навчанні за методом проектів учитель витрачає менше часу на «викладання» навчального змісту учням, процес навчання має бути добре організованим для того, щоб весь час бути впевненим у тому, що учні розуміють і усвідомлюють свої навчальні потреби та засвоюють зміст, передбачений навчальною програмою.
У цьому модулі були виконані такі роботи, а саме:
· Визначила наявність усіх складових свого Портфоліо;
· Створила інструкцію  для того, щоб підтримати навчання, що будується       навколо навчальних потреб учнів;
· Створила план впровадження теми;
· Створила документ для фасилітації;
· Обговорила з колегами, чому ми навчилися протягом проекту.

понеділок, 14 квітня 2014 р.

Модуль 9. Рефлексія

     Цей модуль допоміг мені зробити такі висновки щодо того, як учні можуть самі спрямовувати себе у навчанні та про роль і місце диференційованого навчання, а саме: 
- перехід процесу навчання, що будується навколо потреб учнів, вимагає адаптації і з боку учнів, і з боку вчителів; 
- учні мають бути активними у власному навчанні; 
- учителі можуть диференціювати навчання у чотирьох напрямках: зміст, процес, результати, навчальне середовище; 
- учитель може планувати навчальний процес; 
- задоволення навчальних потреб учнів вимагає відповідного спонукання та заохочення, щоб вони стали впевненими та незалежними в навчанні. 
      У цьому модулі я обговорила з учасниками тренінгу створені приклади учнівських робіт та засоби їх оцінювання; проаналізувала шляхи здійснення диференціації навчання учнів; створила форму оцінювання учнівської самоспрямованості в навчанні; створила тести для підсумкового оцінювання та навчальні матеріали для успішного навчання різних учнів; внесла зміни в План вивчення теми.

понеділок, 7 квітня 2014 р.

Модуль 8. Рефлексія.

Робота у цьому модулі дозволила мені переглянути власні підходи оцінювання результатів учнівської роботи.Оцінювання відбувається протягом всієї роботи в проекті і носить підтримуючий, спрямовуючий характер. А саме, я це допомогло мені:
- проаналізувати інформацію про те, як учні будуть  самі проводити оцінювання;
- доопрацювала  план оцінювання;

- створила  форми для підсумкового оцінювання;

- переглянула та  оцінила приклади учнівських робіт;

- внесла зміни до Плану вивчення теми.

На педраді ми обговорювали проблеми,які виникають при залученні учнів до оцінювання та обговорили шляхи їх вирішення.Також остаточно вирішували питання останніх моментів завершення проекту. 

понеділок, 31 березня 2014 р.

Модуль 7. Рефлексія.

Цей модуль допоміг оцінити мені складність виконання завдань дослідження з точки зору  учнів та краще спланувати їх діяльність у проекті. Зміст завдань не повинен бути занадто  складним, має враховувати рівень базових знань учнів, враховувати диференціацію змісту навчання.
У цьому модулі я поділилася ідеями про те, як можна використати Інтернет у навчанні учнів;створила  та оцінила приклад учнівської презентації, учнівської публікації, вікі-статті та блоґу; внесла зміни до свого Плану вивчення теми; осмислила те, чого вони навчилися.

понеділок, 24 березня 2014 р.

Модуль 6. Рефлексія.

Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, які зміни може внести використання сервісів Веб 2.0 щодо спілкування та співпраці у навчання моїх учнів, а саме:- ділитися своїми думками, ідеями та проектами з іншими;- спільно збирати та ділитися з іншими колекціями гіперпосилань на веб-сайти;
- Електронна пошта, чати, миттєві повідомлення дозволять учням спілкуватися з колегами з різних куточків світу за допомогою мережі Інтернет;

- змінювати, коментувати, додавати та видаляти дані, які створили інші;
- створювати спільні вікі-статті, які складаються з декількох вікі-сторінок;
- створювати  блоги, сайти тощо;
- використовувати метод навчання, такий як мозковий штурм.

понеділок, 17 березня 2014 р.

Модуль 5. Рефлексія.

Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, які зміни може внести використання Інтернет-ресурсів у процес навчання моїх учнів, а саме:
1) швидко знайти якнайбільшу кількість потрібної та цікавої інформації;
2) іти "в ногу" з появою найновішого;
3) учні і учителі зможуть обмінюватися певними даними, керівник зможе контролювати певним чином діяльність дітей та ставити їм певну оцінку;
4) Сучасному учителю потрібно використовувати Інтернет-ресурси, для того, щоб зробити урок цікавим, захолючим, заохочувати дітей до вивчення нового і прогресивного.
   Сучасні діти користуються Інтернет-ресурсами, тому нам, як учителям, потрібно пояснити їм, як його використовувати законно, відповідально та доцільно.